امروزه بازار فعالیت کسبوکارها بسیار پیچیدهتر و رقابتیتر از گذشته شده است و ماژولهای ERP مدیریت کردن امور مختلف سازمانها را در چنین شرایطی بهینه میکنند. البته متناسب با چنین شرایطی قابلیتها و امکانات سیستم ERP نیز هوشمندانهتر و پیشرفتهتر شدهاند. اما این سیستم دقیقاً چه کاری در سازمان انجام میدهد؟ امروزه چگونه انواع ماژولهای سیستم ERP میتوانند در زمینه تصمیمسازی به مدیران کسبوکارها کمک کنند. در این مطلب قصد داریم کمیدر چند و چون این سیستم دقیق شویم. پس با ما همراه باشید تا:
بیشتر بخوانید: نرم افزار ERP چیست؟
سیستم ERP چه اهمیتی برای سازمانها دارد؟
سیستم برنامهریزی منابع سازمانی (ERP: Enterprise Resource Planning) پلتفرمی یکپارچه است که تقریباً تمامیجنبههای یک کسبوکار را مدیریت میکند. این سیستم بسیاری از فرایندهای کسبوکارها را به هم وصل و جریان دادهای را بین آنها امکانپذیر میکند. در مقاله راهنمای خرید ERP ایرانی یا خارجی میتوانید جزییات بیشتری از این نرمافزار را مطالعه بفرمایید. ERP با جمعآوری دادههای مشترک سازمان از منابع متعدد و جلوگیری کردن از تکثیر زاید آنها، تمامیدادهها را در منبع اطلاعاتی متمرکزی یکپارچه میکند. این سیستم معمولاً نرمافزاری چندکاره است که برای جمعآوری و سازماندهی اطلاعات کسبوکارها به کار میرود و میتواند فرایندهایی نظیر حقوق و دستمزد، صدور و پیگیری صورتحسابها و مدیریت موجودی را خودکار کند. بنابراین:
انواع ماژولهای ERP کدامند و دقیقاً چه کاری انجام میدهند؟
انواع ماژولهای سیستم ERP به کارکنان امکان میدهند تا به اطلاعات لازم برای انجام دادن وظایف فعلی و برنامهریزی فعالیتهای آتی دسترسی داشته باشند و حوزههای بهبود را شناسایی کنند. ماژولهای ERP برای کارکردهای مختلف کسبوکار طراحی شدهاند و هر کدام به سیستم ERP متصل میشوند تا منبع دقیق و متمرکز دادهای را در سازمان به وجود آورند. بنابراین، چنانچه کل سیستم ERP را جعبه ابزاری در نظر بگیریم، ماژولها ابزارهای داخل آن خواهند بود که هر یک کاربرد خاصی دارند. در ادامه به مهمترین ماژولهای این سیستم میپردازیم.
ماژول مالی و حسابداری
سیستمهای ERP معمولاً ماژولی را با عنوان حسابداری یا مالی برای مدیریت کردن امور مالی کسبوکار و انجام دادن تحلیلهای مربوطه دارند. از این ماژول میتوانیم برای انجام دادن امور حقوق و دستمزد و مدیریت کردن انواع حسابها استفاده کنیم. سیستم مالی و حسابداری یکی از انواع ماژولهای ERP است که میتواند جنبهای راهبردی برای کسبوکارتان داشته باشد؛ زیرا به مدیران کمک میکند تا وضعیت مالی فعلی و چشمانداز آتی سازمان را بهتر درک کنند. از امکانات مهم این ماژول میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
ممکن است عرضهکنندگان راهکارهای سازمانی برخی انواع ماژولهای سیستم ERP نظیر منابع انسانی، مدیریت و بازاریابی را نیز ذیل این ماژول تعریف کنند.
ماژول مدیریت ارتباط با مشتری
یکی از انواع ماژولهای ERP که تمامیاطلاعات مشتریان فعلی و بالقوه سازمان را ذخیره و نگهداری میکند، مدیریت ارتباط با مشتری ( Customer Relationship ManagementCRM:) است. این ماژول میتواند سوابق تعامل سازمانتان با مشتریان را بهصورت نظاممند ثبت و گزارش کند؛ از جمله: تاریخ و زمان تعاملات، راههای ارتباطی نظیر شماره تماسها و ایمیلها، جزئیات خریدهای انجام شده توسط مشتریان و مدت قرارداد. با این ابزار میتوانید:
ماژول مدیریت منابع انسانی
به این ماژول «مدیریت سرمایه انسانی (HCM: Human Capital Management)» نیز میگویند. ماژول مدیریت منابع انسانی در کنار انواع ماژولهای ERP، به تیم منابع انسانی سازمان کمک میکند تا امور این بخش را بهصورت کارآمد مدیریت کند. از کارکردهای این ماژول عبارتند از:
این ابزار اطلاعات تقریباً کاملی را درباره کارکنان کل سازمان در اختیارتان میگذارد و آنها بهصورت سیستمیدر دسترس انواع ماژولهای ERP قرار میگیرند؛ لذا امکان ثبت شدن دادههای تکراری یا نادرست در بخشهای مختلف از بین میرود.
ماژول مدیریت انبار
سیستم مدیریت انبار به کارکنان انبار کمک میکند تا تمامیفرایندهای انبار را بر اساس چیدمان، تجهیزات، زمان تحویل کالاها، برنامه خروج اقلام، بستهبندی و حمل و نقل، بهطور اثربخشی هماهنگ کنند. این ابزار باعث میشود تا بتوانیم کار را بر اساس حجم سفارش مورد انتظار برنامهریزی کنیم. در صورت ادغام شدن این ماژول با سایر انواع ماژولهای سیستم ERP نظیر مدیریت موجودی و سفارش، کارکنان میتوانند به سرعت اقلام سفارش داده شده را پیدا کنند و بهموقع ترتیب خروجشان را از انبار بدهند. انجام شدن بههنگام و باکیفیت کار منجر به افزایش رضایتمندی مشتریان میشود.
ماژول تولید
امروزه سیستمهای ERP عمدتاً به سیستم مدیریت تولید یا اجرای تولید (MES: Manufacturing Execution System) مجهز هستند. این ماژول قابلیتهایی نظیر برنامهریزی تولید، زمانبندی ماشینآلات، استفاده بهینه از مواد خام، پیگیری پیشرفت روزانه تولید و پیشبینی آن و گزارشدهی وضعیت تولید واقعی را در بر میگیرد. این ابزار به کسبوکارهای تولیدی کمک میکند تا تولید را برنامهریزی کنند و مطمئن شوند که الزامات تولید برنامهریزی شده را در اختیار دارند؛ مانند مواد خام و ظرفیت ماشینآلات. این سیستم در تعامل با سایر انواع ماژولهای ERP:
ماژول مدیریت زنجیره تأمین
مدیریت زنجیره تأمین (SCM: Supply Chain Managemen) از انواع ماژولهای سیستم ERP است که هر مرحله جابجایی کالاهای ارسالی یا مرجوعی را در سراسر زنجیره تأمین ردیابی میکند؛ از تأمینکنندگان فرعی تا اصلی و از تولیدکنندگان تا توزیعکنندگان و خردهفروشان یا مصرفکنندگان. این ابزار به بخشهای مختلفی مربوط است؛ از جمله: تدارکات، مدیریت موجودی، مدیریت سفارش و مدیریت انبار. البته کموکیف زیربخشهای آن به نوع سیستم ERP بستگی دارد.
ماژول خرید و تدارکات
ماژول خرید یا تدارکات از طریق تبادل اطلاعات با سایر انواع ماژولهای ERP، تمامیفرایندهای مربوط به تهیه کردن اقلام یا مواد اولیه مورد نیاز سازمان را انجام میدهد. مهمترین کارکردهای این ماژول عبارتند از:
ماژول فروش و بازاریابی
فرایندهایی مانند استعلامات فروش و تحلیل آنها، تهیه پیشنویس قیمت، پذیرش سفارشهای فروش، تهیه پیشنویس صورتحسابهای فروش، ارسال مواد یا ارائه خدمات و ردیابی کردن سفارشهای فروش بهوسیله ماژول فروش ERP مدیریت میشوند. البته اطلاعات و نتایج کارکرد سایر انواع ماژولهای سیستم ERP نیز در این بخش به کار میروند. از سوی دیگر، ماژول بازاریابی کمپینهای بازاریابی را در سنترها اعم از ایمیل، وب، رسانههای اجتماعی و پیامک مدیریت میکند.
البته در اینجا باید به این نکته توجه کنید که موارد فوق ماژولهای اصلی این سیستم هستند و سایر انواع ماژولهای ERP را نیز میتوانیم بهصورت سفارشی در سازمان به کار بگیریم؛ از جمله:
ماژولهای ERP ابزارهایی نرمافزاری هستند که به عملکردها و فرایندهای تجاری خاصی اختصاص مییابند. انواع ماژولهای سیستم ERP با پایگاه مرکزی داده این سیستم ERP یکپارچه میشوند و منبع اطلاعاتی واحدی متشکل از دادههای دقیق و روزآمد را به وجود میآورند. لذا به کمک ماژولهای سیستم ERP کارآمد و کاربرپسندی نظیر سیستم ERP شرکت نرمافزاری راهکار نوین سیاق، بهاشتراکگذاری دادههای بینبخشی در سازمانتان آسان میشود.
طراحی ماژولهای ERP باعث میشود تا این سیستم بتواند به نیازمندیهای متحوّل کسبوکارتان پاسخ دهد. این قابلیت کمک میکند تا سازمان صرفاً انواع ماژولهای ERP متناسب با مدل کسبوکار، عملیات و چالشهای اصلیاش را تهیه کند و برای رفع نیازها یا چالشهای جدید آتی، ماژولهای جدیدی را به آنها بیفزاید.