امروزه با گسترش ارتباطات سازمانی و سیستمی شدن فعالیتها و نیاز روز افزون به تبادل اطلاعات، نیاز سازمانها به معماریهای نوین اطلاعاتی بیش از پیش شده است. از این رو معماری سرویس گرا (SOA) و استفاده از وب سرویسها یک راه حل موثر جهت حل مشکلات پیش رو است. نحوه تعامل سرویسها یکی از کلیدیترین اجزا در پیادهسازی یک معماری سرویسگرای موفق است. معماری سرویس گرا قابلیتهایی مانند استفاده مجدد، قابلیت نگهداشت، افزایش اطمینان و کاهش هزینه، مستقل بودن از زبان برنامه نویسی و سیستم عامل، ارتباط در بسترهای مختلف، تضمین امنیت اطلاعات و بسیاری موارد دیگر را به ارمغان میآورد. با رویکرد سرویسگرا میتوان راه حلهایی ارائه داد که به مرز دامنههای سامانه و سازمان محدود نیستند. همچنین میتوان در سازمانی که دارای سیستمها و برنامههای کاربردی مختلف در پلتفرمهای متفاوت است، راه حلی یکپارچه با استقلال زیاد مستقر نمود که جریان متنوع و ناهماهنگ کار را تضمین کند.
با ارائه یکپارچهساز هوشمند علاوه بر گذرگاه خدمات سازمانی محصولات و خدمات مرتبط با APIهای مورد نیاز سازمانها را ارائه میدهد.
نیاز به اتوماسیون در فرآیندهای کسبوکار و تجزیه و تحلیل برای افزایش تقاضا برای نرمافزار مبتنی بر گذرگاه خدمات سازمانی نیاز به خودکارسازی فرآیندهای تجاری داخلی و خارجی، بازار جهانی خدمات سازمانی را پر رونق کرده است. دادههای تولید شده به صورت جهشی در حال افزایش است، اما این حجم عظیم از دادهها برای استفاده از آن نیاز به مرتبسازی، قالببندی و تجزیه و تحلیل دارند. معماری گذرگاه خدمات سازمانی میتواند به سازمانها کمک کند تا فرآیندهای خود را خودکار کنند و به آنها اجازه میدهد تا فرآیندهای تجاری را به سرعت تجزیه و تحلیل و خودکار کنند. در مدیریت فرآیند کسبوکار برای کارآمدتر کردن گردش کار سازمان استفاده میشود. امروزه شرکتها میخواهند خدمات را با تامین کنندگان، شرکا و مشتریان خود ادغام کنند. معماری بازار گذرگاه خدمات سازمانی به کاربران کمک میکند تا برنامه های کاربردی انعطافپذیرتری ایجاد کنند که امکان واکنش سریع به شرایط متغیر بازار را فراهم میکند. شرکتها برای کاهش هزینههای پذیرش برای شرکتهای کوچکتر به سمت مدل پرداخت به ازای استفاده تغییر میکنند. بنابراین، پذیرش گسترده رایانش ابری هزینهها را کاهش میدهد و منجر به رشد صنعت گذرگاه خدمات سازمانی میشود.
بر همین اساس گزارشات جهانی بازار نرم افزار گذرگاه خدمات سازمانی در سال 2020، 0.8 میلیارد دلار ارزش گذاری شد و انتظار میرود تا سال 2026 به 1.2 میلیارد دلار برسد که نشان دهنده رشد این صنعت در جهان است.
و به گزارش سایت expert market reaserch بیشتر این خدمات در فضای ابری صورت خواهد گرفت:
و مطابق با تحقیقات انجام شده تا کنون گذرگاه خدمات سازمانی بیشتر در صنایع بانکی و موسسات مالی صورت گرفته که خلاء در صنایع دیگر احساس میشود:
همچنین نیاز فزاینده به APIها برای تقویت تحول دیجیتال به طور قابل توجهی به رشد بازار کمک کرده است. ارتباط روبهرشد با استفاده از تجربه گوشیهای هوشمند و رسانههای اجتماعی شاهد تغییر در عادات مشتری بوده و بنابراین عامل محرک بازار است. مدیریت API اساساً در مورد تمرکز کنترل برنامه نویسی API است که شامل تجزیه و تحلیل، کنترل دسترسی، سازگاری و فرآیندهای کاری مهندسی میشود. لذا طبق گزارش Market reaserch بازار مدیریت API نیز رشد چشمگیری تا سال 2028 خواهد داشت.
بازار ایران نیز به تبع بازارها دنیا و با توجه به استفاده روز افزون شرکتها و سازمانها از تکنولوژیهای روز نیاز به استفاده از خدمات یکپارچه ساز روزبهروز نمایانتر میشود. علاوه بر این وجود ساختارهای یکپارچه و پلتفرم های کنترل کننده کل کسبوکار سرعت ارائه خدمات را افزایش داده و باعث مزیت رقابتی در بازار میشود. که در بازار ایران خلاء فراوانی در صنایع مختلف دیده میشود.
همچنین مبحث API به عنوان توانمندساز تحول دیجیتال یاد میشود که ابتدا در صنعت مالی و بانکداری باز استفاده شد. در واقع با رشد فینتکها و بانکداری باز، بحث عرضه باز سرویسها (Open API) حسابی داغ شده و فرصتی است برای سازمانها که سرویسهای ارزشمندی را ارائه کنند.
خلاء موجود در بازار (تعریف مشکل)
عموما سازمانها و شرکتهایی که برای دریافت یا ارائه خدمات خود به صورت آنلاین فعالیت میکنند باید از وب سرویس استفاده کنند. تا زمانیکه تعداد وب سرویسها زیاد نیست یا عملکرد وب سرویس مهم و حیاتی نیست، ایجاد خطا یا نقص باعث بروز مشکلات مهمی برای یک شرکت یا سازمان نمیشود اما با استفاده روز افزون از این خدمات نیازها و خطراتی را برای سازمان به همراه دارد که در زیر به آن میپردازیم:
هر یک از چالشهای عنوان شده فوق را میتوان چالش مدیریت و یکپارچه سازی وب سرویسها نامید که منجر به افزایش نیاز به سیستم گذرگاه خدمات سازمانی میشود.
گذرگاه خدمات سازمانی یک پلتفرم یکپارچهسازی استاندارد است که پیامرسانی، خدمات وب، تبدیل دادهها و مسیریابی هوشمند را ترکیب میکند تا به طور قابل اعتمادی تعامل تعداد قابل توجهی از برنامههای کاربردی ناهمگن را با یکپارچگی تراکنشها متصل و هماهنگ کند. همچنین میتوان آن را به عنوان یک مدل معماری نرمافزاری که برای طراحی و پیادهسازی ارتباط بین برنامههای نرمافزاری متقابل در یک معماری سرویسگرا (SOA) استفاده میشود، تعریف کرد.
گذرگاه خدمات سازمانی که با نام ESB در بازار شناخته میشود در معماری زیر ساخت سازمان بعنوان یک واسط، بین وب سرویسهای سازمان و سرویس گیرندگان قرار میگیرد (سرویس گیرندگان میتواند داخل یا خارج سازمان باشند) و از ارتباط دوبهدو که عامل بسیاری از مشکلات است جلوگیری میکند. البته این جداسازی به معنای دور کردن سامانهها از حالت یکپارچه نیست؛ اتفاقاً ESB باعث تسهیل فرآیند یکپارچهسازی سامانهها و همچنین مستحکم سازی معماری سازمان میشود.
پس از استقرار ESB یا همان گذرگاه خدمات سازمانی، فراخوانی کلیه وب سرویسها و سرویس گیرندگان از طریق ESB انجام و کلیه درخواستها به ESB زده میشود و ESB درخواستها را به منبع انتقال داده و پاسخ آنها را پس از دریافت به سرویس گیرندگان تحویل میدهد و دارای قابلیتهایی نظیر پیامرسانی ناهمگام، متعادلسازی بار، تبدیل انواع درخواستها (soap, rest, jms, …) است که معماری سازمان شما را مقیاسپذیر و منعطف میکند.
معماری گذرگاه خدمات سازمانی (ESB)
امکانات (Features) اصلی این گذرگاه عبارتند از:
استفاده از گذرگاه خدمات سازمانی در معماری خدمات سازمانی به این معنی است که برنامه های اصلی از طریق گذرگاه با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. این تعداد اتصال نقطه به نقطه لازم برای برقراری ارتباط بین برنامه ها را کاهش میدهد. انجام این کار، تحلیل نرم افزارهای ساده را آسان میکند.
مزایای اصلی ESB عبارتند از:
خدمات این گذرگاه در راستای چابکی سازمان با استفاده از یکپارچهسازی سرویسهای نرم افزاری و بانکهای اطلاعاتی صورت میپذیرد همچنین خدمات این گذرگاه باعث افزایش امنیت و سهولت مدیریت و مدیریت و مانیتورینگ وب سرویسها میشود. خدمات این گذرگاه به شرح زیر ارائه میشود:
1. خدمات مشاوره:
2. خدمات استقرار:
3. خدمات پشتیبانی
پشتیبانی و تعریف رویهها و سیاستهای Backup & Recovery
4. خدمات مدیریت API:
5. خدمات آموزشی
حجم زیاد دادهها و تنوع سرویسهای استفاده شده در سازمانها در صنایع مختلف به خصوص صنایعی که دارای ابعاد سازمانی بزرگتری هستند، مشکلات عمدهای را برای سازمانها به وجود آورده است. این سازمانها در صنایع مختلف جزء بازار هدف ما برای دریافت گذرگاه خدمات سازمانی هستند. این صنایع به شرح زیر است: