چرخه دمینگ یکی از سادهترین و در عین حال کارآمدترین راههای بهبود کیفیت در کسبوکارها است. با وجود اینکه روشهای گوناگونی برای بالا بردن کیفیت و افزایش بهرهوری یک کسبوکار وجود دارند، عوامل متعددی این چرخه را به یکی از بهترین راهحلهای مدیریت فرایندها تبدیل کردهاند.
درک کیفیت و پیدا کردن راهی برای بهبود آن، از مهمترین عواملی هستند که به طراحی چرخه دمینگ منجر شدهاند. در این مقاله با ما همراه شوید تا با این اصطلاح و تاثیرات آن در کسبوکار آشنا شوید.
چرخه دمینگ چیست؟
چرخه دمینگ (Deming Cycle) که با نامهای دیگری همچون چرخه PDCA و چرخه شوارت (Shewhart) نیز شناخته میشود، روشی است که برای اولین بار توسط دکتر ویلیام دمینگ ارائه شده است. این چرخه یک روش ساده و موثر برای حل مسئله و رویکردهای فرایندی است و شامل چهار مرحلهی زیر میشود:
علت اینکه از این تکنیک با عنوان چرخه یاد میشود این است که در این مدل یک اصل تکرارشوندگی وجود دارد که هم کنترل و هم تجزیهوتحلیل مداوم را امکانپذیر میکند. پس از تایید فرضیه، چرخهی اجرا روی فرایند بهصورت مکرر، دانش را بیشتر گسترش میدهد و اهداف را به داشتن عملکرد و خروجیهای بهتر نزدیکتر میکند.
این روش بهعنوان یک روش مدیریتی برای اهداف مختلف تجاری مانند بهبود، کنترل و تداوم فرایندها و محصولات عمل میکند. چرخه دمینگ یا چرخه PDCA را میتوان در تمامی محیطهای توسعهی محصول جدید، بازاریابی و سیاستهای رشد کسبوکار به کار گرفت.
چرخه Deming با فاز برنامهریزی (Plan) شروع میشود. برنامههای در نظر گرفتهشده در یک مقیاس کوچک در مرحلهی اجرا (Do) آزمایش شده و نتایج حاصل از این آزمایش در مرحلهی ورود به فاز کنترل و بررسی (Check) چندین بار بررسی میشوند و سپس در فاز اقدام (Act)، اقدامات لازم جهت بهبود وضعیت بهصورت اقدام اصلاحی یا اقدام پیشگیرانه اجرا میشود.
چرخه دمینگ در سیستمهای مدیریتی ایزو ازجمله ایزو 9001، ایزو 14001 و... مورد توجه قرار گرفته است.
در ویرایش ایزو ۹۰۰۱ سال ۲۰۰۰، ۲۰۰۸ و در آخرین ویرایش آن یعنی استاندارد ISO 9001:2015 و سایر استانداردهای ایزو به چرخه دمینگ اشاره شده است. در رویکرد فرایندی، چرخه Deming بهمنظور بهبود مستمر در فرایندهای سازمان و اجرای تغییرات، مورد استفاده قرار میگیرد.